Kajian Lapangan Di Tasik Embayu

Assalamua'laikum semua... n salam sejahtera.......


entri kali nie saya nk share pula berkenaan dengan pengalaman dan coretan kenangan saya menjalankan satu tugasan Subjek Minor saya iaitu Pengantar Persekitaran Manusia berkenaan dengan kajian lapangan mengenai kesedaran penjagaan kesihatan melalui aktiviti berjoging/berjalan kaki.. kajian lapangan ini dijalankan di Tasik Embayu Proton City, Tg.Malim, Perak... saya dan team menjalankan kajian lapangan melalui 3 kaedah.. iaitu.. kaedah borang soal selidik, kaedah pemerhatian dan kaedah temu bual... macam pengalaman yang kami dapat.... nasib abikla hari tersebut tak hujan... kalu x... terpakse la tangguh lg planning nie... 

pemandangan sekitar tasik


Melalui tugasan ini dengan tak sengajanya saya telah menjadi "hos" tangkap muat dalam usaha menghasilkan video berkaitan tugasan yang telah diberikan..  di sini saya akan share beberapa keping gambar  dan video  berkaitan utk u'll semua.... jgn gelakkan saya tau....  idea utk jd hos 2 tnpa diduga... hehehee.... ape2pun.. chill ya... :))
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

*********** Semoga anda terhibur ***********

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

**** Video Berkaitan tugasan yang telah dijalankan ****

v
v
v
v
v
v
v



hehe.... dh habis tonton? tht all utk entri kali nie... ade masa nant... saya share lg....


~~~~ Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca entri ini ~~~

<3<3<3<3  SHARING IS CARING <3<3<3<3

Kami Enjoy Belajar Geografi

Assalamua'laikum dan salam sejahtera...

entri ini saya nk share pula tentang pengalaman n kenangan saya sepanjang mempelajari subjek minor yang saya telah pilih sendiri... di sini saya akan share gambar2 saya sepanjang pembelajaran saya dalam bidang geografi ini.... semoga anda terhibur dengan coretan yang ingin saya nukilkan pada entri ini...


********************** Selamat Membaca ***********************

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Kajian Lapangan di Sekitar Gopeng, Ipoh, Gua Tempurung dan sekitarnya

v
v
v
v

Sempat bergambar di depan rumah tempat kami menginap sebelum bertolak ke kawasan  kajian lapangan sekitar Gopeng, Ipoh dan Gua Tempurung

Sempat lg posing dengan bas UPSI <3

Di sebuah gua selepas mendengar taklimat berkenaan kejadian bentuk muka bumi kawasan gua

Sempat berposing di depan pintu masuk gua

Sebelum bergerak ke tempat kajian lapangan lain

meninjau kawasan bukit batu kapur

gambar kenangan bersama rakan seperjuangan Minor Geografi
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Lawatan ke Empangan Selangor melalui subjek Sumber alam dan alam sekitar

v
v
v
v

sempat bergambar di dpn Empangan Selangor




Beberapa keping gambar pemandangan sekitar yang sempat saya snap.... cantikkan.. :)



bergambar bersama Nurul



Bergambar bersama Wanie

v
v
v
v
v
gambar-gambar ini saya snap selepas mendengar taklimat drpd pegawai di empangan tersebut... sesi santai n snap gambar la kiranye.... hehee

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Setakat nie dulula ye.... next time saya share lg....


~~~~ Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca entri ini ~~~

<3<3<3<3  SHARING IS CARING <3<3<3<3


Kami Juga Punya Hak Untuk Memilih

Assalamua'laikum dan Salam Sejahtera......


Malam nie saya nk share sedikit rase kurang senang terhadap persepsi sesetengah individu terhadap keputusan dalam memilih Subjek Minor yang telah saya pilih.  Saya adalah pelajar ISMP Major Pendidikan Awal Kanak-kanak dan Minor Geografi... Adalah beberapa orang yang mempertikaikan kenapa saya mengambil Minor Geog nie... ayat yang biasa saya dengar diri meraka  "ape kaitannye dgn Major"... 


Dengan sedikit ilmu yang berbekal di dlm diri... saya ingin terangkan sedikit kepada mereka2 yang selalu mempertikaikannya.... 

Sebenarnya, Bidang geografi ini luas.... terlalu luas... geografi ini terbahagi kepada 2 cabang... 

  1. Geografi Fizikal
  2. Geografi Manusia



Geografi fizikal adalah cabang geografi yang membincangkan tentang keadaan fizikal bumi. ia membincangkan tentang, Bumi sebagai satu sistem, Batuan, Laut dan lautan, Iklim, Luluhawa, Ekosistem, Tumbuhan dan haiwan liar. Secara keseluruhannya, Geografi Fizikal adalah segala yang berkaitan dengan permukaan Bumi yang meliputi tanah, air, udara, corak, suhu, tumbuh-tumbuhan dan sebagainya (atmosfera, biosfera, hidrosfera, litosfera). 



Geografi Manusia pula melibatkan kajian tentang keruangan di permukaan bumi yang mengambil manusia sebagai objek utama. Geografi Manusia meliputi geografi kependudukan, aktiviti ekonomi, geografi politik, geografi kebudayaan, geografi kemasyarakatan, geografi tingkah laku dan geografi sosial. Ia memberi tumpuan kepada interaksi antara manusia dengan manusia dan antara manusia dengan alam sekitar. Penekanan diberi kepada taburan dan pola yang wujud akibat perubahan pandang darat fizikal dan budaya dalam usaha manusia untuk kesejahteraan hidup.



Saya yakin benar... individu yang mempertikaikannya ini akan hanya menganggap bahawa goegrafi ini hanya berkenaan dengan keadaan fizikal bumi, "geografi fizikal"... anda silap... geografi ini sebenar bukan hanya berkaitan dengan fizikal bumi sahaja... Malah ianya melibatkan interaksi antara manusia dengan alam serta interaksi manusia dengan manusia...


Contoh yang mudah bila saya kaitkan dengan persoalan yang diajukkan... Cukupla dalan 1 isu saya kupas, iaitu prosedur pembukaan sesebuah tadika@taska. Sebelum seseorg ingin menubuhkan sesebuah premis tadika@taska, perlu menjalankan beberapa penyelidikan dan tinjauan terlebih dahulu bukan? so... tanpa mereka ketahui ianya adalah berkaitan dengan geografi manusia... seperti... yang telah saya highlight di perenggan terdahulu.... 


Walaupun ade sesetengahnya masih mempertikaikan dengan pengaplikasiannya terhadap P&P kanak-kanak... bila org sebut geografi ini... hanya akan byngkn Subjek di SEK.MEN. kn? cube kita buka sedikit minda kita... dlm Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan juga ade beberapa subtema yang boleh dikaitkan dengan subjek geog... tp tidakla seperti yang diajar di sek men... just benda basic2 sahaja... 


okla... rasenye dh terlalu panjang berjela entri ini utk dibaca... takut pula ade yang bosan untuk meneruskan pembacaan anda... okla... buat masa nie.. setakat ini saja lah entri ini.... 


~~~~ Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca entri ini ~~~

<3<3<3<3  SHARING IS CARING <3<3<3<3


Alhamdullillah... 17hb.... Terima Kasih YA ALLAH...

assalamua'laikum.... n selamat sejahtera....

entri seterusnya saya nk crite tentang tarikh 17hb.... hari ni 17 mei 2012.... genap 8 bulan saya menjadi tunangan org.... Alhamdullillah... terima kasih Ya ALLAH kerana Kau panjangkn jodoh kami... macam xpercaya... pejam celik.. pejam celik... hari nie genap usia pertunangan 8 bulan... rase macam bru semalam je berlangsung..... hehee... saya ingat lg detik 2.... semua kawan2 yang datang ckp.... mesti dupdapdupdap kn... dengn selamber je sy jawab xde la... belum ade rase pape lg... hehee.... tp......................................



ble dah sah je bergelar tunangan orang... saya ingat lagi... waktu pakcik saya mulakan doa selamat... tibe2 rase meremang je bulu roma.... waktu tu gakla.. jantung dah dupdapdupdap.... adoi... rase cm xnk kuar bilik jew utk sarung cincin... huhuhu.... berdebar2.... tibe2....


ibu saya datang panggil suh kuar.... waaa..... nebesnyeee.... dh sttle sarung cincin... duk plak atas plamin mini... pastu doa lg... bertambahla nebes... hehehe
tp semuanye selamat... Alhamdullillah... walaupun majlis yg dirancng lewat beberapa minit.... semuanya berjalan lancar hingga selesai...




Ya ALLAH.... Kau panjangkan la jodoh kami.... Peliharala hubungan kami ini Ya ALLAH.... Jauhkanlah kami ini daripada maksiat dan hasutan syaitan.... pimpinla kami ke jalanMu YA ALLAH... jalan yang diredhaiMu... 
Semoga hubungan kami ini diakhiri dengan ikatan pernikahan dan kekal hingga akhir hayat... AMIN...

saya dan incik tunang

my luvly family

my beloved dad n beloved mom


~~~~ Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca entri ini ~~~

<3<3<3<3  SHARING IS CARING <3<3<3<3

Pertandingan Gubahan Coklat "Choco Fair PERSADA 2012"

Assalamua'laikum dan salam sejahtera....


entri harini saya nk share berkenaan pertandingan gubahan coklat... hehe.... saya minat sgt gubah mengubah nie... semua idea masuk contest nie sume dari sahabat seperjuang saya... zima aka buk polici(SUKSIS) dia la punca termasuknya saya dlm pertandingan ini...hukhukhuk... pada asalnye memng berminat.. tp xde kawan.. xsngke plak zima ajak... bertambah semangatla nk join... lagi2 ble dpt tau kelas pagi khamis batal...   :))
+
+
+
+
+
+
Bawah nie flyer pertandingan tersebut


Janji ngan zima jumpe depan kampus kul1130pg.. konon2nye nk wat persiapan ape yg ptut dibeli... akhirnye ambik kptusan nk bli kertas jagung n reben..... bahan2 lain dh ade... lebih2 wat hantaran kawan hri 2... yuran penyertaan rm5... nama group kami "PAKK LOVER".... semangat pakk 2... siap pakai baju persatuan lagi.... we proud 2 be PAKK student... pertandingan nie dijalankan pada hari khamis (17 mei 2012)... kul1230-0130.... kami berdua telah memilih tema SELAMAT HARI GURU wakil dr bakal cikgu2 pendidikan awal kanak-kanak UPSI.... walaupun hari guru adalah pada 16mei.. rasenye belum terlambat utk raikn oleh kami.... <3<3  

Di sini saya share beberapa gambar sebelum... semasa... n selepas pertandingan... teruskan membaca entri ni hingga tamat ye... ade surprise... hehehhee

+
+
+
+
+
+

Sebelum....



+
+
+
+
+
+
+

......Semasa......

+
+
+
+
+
+
+






+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

....... Semasa diadili oleh pihak juri ........
+
+
+
+
+
semangat memberikan penerangan berkenaan tema yg dipilih n sbb penggunaan warna purple...hehehe

+
+
+
+
+
+
+
+
+
........Selepas.......

+
+
+
+
+
+
+

yang tengah2 2 nurul. dialah yang jd kameraman sepnjng pertandingan dijalankan... tq nurul... :))

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
dan...... jeng jeng jeng.......

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
Kamilah juaraaaa....hehehe... grand prize winner lg..... Alhamdullillah.... <3<3<3

+
+
+
+
+


+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
Sesi membuka hemper.... yang nie zima yg tolong snap... dia xde dlm gmbr... :)

+
+
+
+


+
+
+
+
+
+
+
+
+
+

we are no.1 <3<3




+
+
+
+
+
antara gubahan2 dr group2 lain..

+
+
+
+
+





+
+
+
+
+
+
+
+
Sebelum balik.... kami jalan2 ke gerai2 yang ade di sana.... 

+
+
+
+
+
+



sempat lagi berposing di pintu masuk... :))







~~~~ Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk membaca entri ini ~~~

<3<3<3<3  SHARING IS CARING <3<3<3<3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Semakin Hari Semakin Sayang

Daisypath - Personal pictureDaisypath Wedding tickers
Winnie The Pooh Glitter